FLUORVRIJ blussen.

In 2019 hebben we in Nederland een grote uitdaging gekregen toen bekend werd dat er veel PFAS en PFOA achtige stoffen in de grond zaten, hierdoor hebben veel bouwbedrijven problemen gekregen met het afvoeren van bouwgrond.

Wat is PFAS?

PFAS is de afkorting van poly- en perfluor alkyl stoffen. Een verzameling van ongeveer 6000 stoffen die allemaal een volledige of gedeeltelijke serie fluorkoolstof verbindingen in hun structuur hebben. Deze stoffen hebben een kop en een staart. De staart bevat fluorkoolstof verbindingen. De kop geeft het molecuul specifieke eigenschappen. Schuimvormend middel (SVM) bevat vaak een mengsel van veel verschillende typen PFAS, allemaal met een fluorkoolstofstaartje.
Schuimblussers zoals deze op dit moment in de markt zijn bevatten veelal PFAS stoffen om een hogere blusrating te kunnen halen.

PFOS is sinds 2011 al verboden!

Jarenlang hadden schuimblussers een vulling met PFOS, dit middel is verboden en wordt niet meer gebruikt. De oude voorraden zijn in Nederland ook allemaal opgeruimd.
In de meeste schuimvormende middelen worden inmiddels C6 verbindingen toegepast. Deze stoffen hebben vergelijkbare eigenschappen, maar zijn iets minder schadelijk voor de omgeving. Wel moet er dan meer schuimvormend middel worden toegevoegd voor dezelfde kwaliteit van het schuim.

Doordat C6 verbindingen nog altijd milieubelastend zijn heeft onze fabriek heeft veel onderzoek en investering gedaan voor de toekomst.
Sinds juni 2020 hebben wij  in samenwerking met de fabriek de doelstelling gezet om onze markt duurzamer en milieuvriendelijker te maken.

Er zijn 2 lijnen opgezet van FLUOR vrije blusmiddelen waarbij alleen de coating van de flessen nog PFOA achtige stoffen bevat echter deze zullen bij gebruik niet in het milieu terecht komen.

Help ons de markt duurzamer te maken!

Als klant van Bosters van Wezel B.V. heeft u de garantie dat wij zorgen voor een zo milieuvriendelijk mogelijke brandveiligheid, onze monteurs hebben extra bijscholing gekregen om bewuster te kijken naar de risico’s binnen uw bedrijf.
De nieuwe serie FLUOR vrije blusmiddelen zijn nu alleen geschikt voor branden van vaste stoffen echter doordat in +/- 75 tot 80% van de gevallen dit het enige risico is, kunt u veelal goed uit met deze blussers.

Het vooruitzicht is dat wij eind van dit jaar ook FLUORVRIJ schuim ter beschikking hebben met een degelijke rating waardoor we dan de volledige overstap maken.

Kan mijn huidige fluorhoudende blusser gevuld worden met fluorvrij blusmiddel?

NEE! Uw blusser voldoet dan niet meer aan zijn Rijkstypekeurmerk, bovendien is de coating van de blusser poreus en neemt blusstof in kleine mate op. Dat wil zeggen als u een fluorhoudende blusser met niet fluorhoudend schuim laat vullen, de PFAS moleculen uit de oude blusstof toch weer in de nieuwe blusstof terecht komen.

Klik op een van de foto’s voor ons volledige assortiment FLUOR vrije blussers

 

Vraag vrijblijvend een offerte of adviesgesprek aan met een van onze medewerkers via onderstaand formulier.

 

Aanvraag Fluorvrij
Na het invullen van dit formulier zal een medewerker met u contact opnemen, om een afspraak in te plannen, of om het type en aantal door te nemen waarvoor u een offerte wilt ontvangen.
Nieuwsbrief